Ode: de naam van ons nieuwe restaurant onthuld!

“Een Ode aan de unieke smaken die Fryslân rijk is!" Met een brede glimlach presenteerde Geert Jan Vaartjes donderdagmiddag de naam van het nieuwe restaurant tegenover ons hotel in Dokkum.

Geïnteresseerden kregen een uniek kijkje in wat ‘Restaurant Ode’ moet worden: een vernieuwend restaurant waar Fries vakmanschap en Friese gastvrijheid centraal staan. 

Na de successen van Oan Tafel en Grand Café Jan in Wergea en restaurant Proef | Lokaal in Hotel Abdij in Dokkum, wil Vaartjes het in Ode wederom helemaal anders doen. “In Friesland zijn we doorgaans best wel nuchter, maar we kunnen echt trots zijn op wat hier gebeurt. Er valt culinair vreselijk veel te genieten in onze provincie. Naast een eigen taal, vlag en volkslied is de Friese keuken ook iets om absoluut trots op te zijn. In Ode schreeuwen we dit van de daken, niet letterlijk, maar wel op het bord.” 

Bij Ode staat de het vakmanschap en de Nieuwe Friese Keuken centraal, de Friese vertaling van de principes van Dutch Cuisine. Chef Liudger van der Meer bedenkt de meest smaakvolle gerechten met ingrediënten uit de regio zoals rode bieten, pastinaak, vlierbes, paling en oesters van het Wad. Vaartjes: “De technieken die Liudger erop toepast, maken het heel bijzonder. Hij toont lef in zijn combinaties en dat past bij Ode. We willen verrassen.”  

Van der Meer en zijn brigade zullen vanuit het hart van het restaurant de keuken runnen, waardoor een unieke verbinding tussen gast en chef ontstaat, een essentiële pijler voor Ode. “De mooie producten die we uit Nederland en vaak zelfs uit onze streek kunnen halen, verdienen een podium. Hier heel dichtbij groeit mijn persoonlijke favoriet: het wâldbeantsje, die gasten ook zeker op het bord terug zullen zien in Ode, bijvoorbeeld gefermenteerd tot een miso” aldus van der Meer. 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de grote verbouwing van het 19e eeuwse beursgebouw aan de markt in Dokkum, waar Ode zich zal vestigen. Boven het restaurant komen luxe suites van Hotel Abdij. Interieurarchitect Jeroen Overmars is verantwoordelijk voor de indeling en unieke aankleding van het pand. Het moet in juni klaar zijn want de eerste boekingen voor Ode staan inmiddels gepland. 

 

Nieuws van de ABDIJ in je mailbox. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vier kerst met een Shared Brunch.  In onze shared brunch serveren we een voor- hoofd- en nagerecht op shared dishes