fbpx

DOKKUM EN OMGEVING

HFDST 4. DOKKUM

Zoveel te zien en te beleven

Dokkum, vestingstad van het wad

Dokkum is een stad om je thuis te voelen. De gemoedelijke sfeer en de persoonlijke benadering zullen je opvallen en bijblijven. Het is genieten van de historie die de binnenstad kleurt en van alles wat Dokkum en omgeving nu aan rijkdom heeft. Er is namelijk zoveel te zien en te beleven in en rond Dokkum. Denk bijvoorbeeld aan de nabijgelegen Waddeneilanden en de Nationale Parken. Maar ook de stad Leeuwarden en Groningen zijn vlakbij. Dokkum ligt perfect in het fiets- en wandelroutenetwerk. De paden voeren je langs de bolwerken, weilanden, terpen, dijken, trekvaarten door het Friese landschap. We organiseren regelmatig stadswandelingen en je kunt bij ons een elektrische fiets huren om de omgeving te gaan verkennen.

Eigenlijk kunnen we over hoofdstuk 4 een heel boek schrijven. Voor nu geven we hieronder onze tips. We nodigen je van harte uit hier naartoe te komen en het allemaal zelf te ontdekken:

DE ABDIJ

- 0 meter -
De plek waar Hotel de ABDIJ gevestigd is, is een historische plek voor Dokkum en de regio. Hier is waar de oprichting van vestingstad begon, in het jaar 754. Na de dood van Bonifatius wordt een Abdijkerk en -toren gebouwd, en een klooster. De de contouren vind je nog terug in de bestrating van de Markt. Dokkum ligt dan nog aan een open verbinding met de zee, en een rijke periode als handelsstad volgt. De Admiraliteit vestigt zich hier een tijdje. Bierbrouwerijen beleven hun glorietijd in de 18e en 19e eeuw. Bolwerken worden gebouwd om gevaar van buiten te weren. Ontdek meer historie.

Over de stad Dokkum

Tien voor tien

Door de hele stad hoor je om 21:50 uur klokgelui. Het herinnert aan de stadspoorten die vroeger om tien uur ’s avonds dicht gingen. Tegelijk met het klokgelui is op de Markt een lichtspel te zien dat deze historie benadrukt. De impressie van zo'n twee minuten gaat van groen (de kleur van het landschap) over in blauw (het water) en rood, de kleur voor bebouwing, de veilige plek binnen de poorten van de stad die om 22.00 uur sluiten.

Ijsfontein

- 20 meter -
Je kunt hem niet missen bij je bezoek aan Hotel de ABDIJ of Proef | Lokaal Dokkum: de IJsfontein op de Markt. Het kunstwerk is één van de 11fountains in de provincie, een cadeau dat de steden kregen in 2018, toen Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was. De IJsfontein in Dokkum is uniek in de wereld. IJslagen worden gevormd door het spel van de elementen en de beschikbare zonne-energie.

Het keerpunt van de Friese Elfstedentocht in Dokkum

Keerpunt Friese Elfstedentocht

- 250 meter -
Het mooiste plekje om de Elfstedentocht te zien! Het exacte keerpunt wordt gemarkeerd door twee zitbankjes in de vorm van een Friese doorloper. Dit is de laatste doorkomst op weg naar de finish aan de Bonkevaart in Leeuwarden.

De Bonifatiuskapel en Bonifatiusbron in Dokkum

Bonifatiuskapel en -bron

- 850 meter -
Het is een rooms-katholieke bedevaartkapel en gewijd aan de heilige Bonifatius, die op 5 juni 754 is vermoord bij Dokkum. De kapel is halfopen en omringd door een processiepark. Er zijn verschillende legenden in omloop over het ontstaan van de bron.

Werelderfgoed de Waddzee

Werelderfgoed Waddenzee & Waddeneilanden

- 12 kilometer -
Elke 6 uur wisselen hier eb en vloed elkaar af, komen de zandplaten boven water, kun je wadlopen en slingeren de veerboten naar Ameland en Schiermonnikoog. Een bijna onbeschrijfelijk gebied wat sinds 2009 behoort tot UNESCO Werelderfgoed.

Nationaal park Laauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

- 19 kilometer -
Na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, ontstond het Lauwersmeergebied. Je vindt er prachtige wandel- en fietspaden door bos en langs eilandjes. Het is een echt vogelparadijs en ook vind je er zeldzame plantensoorten zoals de orchidee.

Brouwerij Dockum

- 1,4 kilometer -
In Brouwerij Dockum worden de speciaal bieren op ambachtelijke wijze gebrouwen middenin het proeflokaal. Hiermee worden smaakmakende gerechten met de lekkerste speciaal bieren van Kâld Kletske en Dutch IPA gecombineerd.

Bonifatius Stadsbrouwerij

- 350 meter -
De kleinste stadsbrouwerij van Nederland is een initiatief van Stichting Dockumer Biergilde en wordt gerund door vrijwilligers. Op de 1e verdieping wordt experimenteel gebrouwen en in het proeflokaal kunnen o.a. deze brouwsels worden gedronken.

Meer weten over Dokkum of de historie van de stad? Je vindt alle informatie op dokkum.nl

Vier kerst met een Shared Brunch.  In onze shared brunch serveren we een voor- hoofd- en nagerecht op shared dishes